Natuursteen Eindhoven

Het ontstaan van natuursteen

Natuursteen komt letterlijk uit de natuur en wordt gebruikt in huizen, bouwwerken en grafstenen. Een stuk natuursteen is gewoon een stuk aardkorst waar wij op leven en ligt op een vloeibaar gesteente diep in onze aarde. Doordat het vloeibare gesteente beweegt worden er allerlei vervormingen in de aardkorst veroorzaakt. Het bewegen van de vloeibare ondergrond gaat zo traag dat wij er weinig van merken. Alleen als er een aardbeving is worden wij eraan herinnert dat onder onze voeten alles door elkaar schuift.

De aardkorst is overal in de wereld verschillend en daarom is natuursteen ook zo verschillend per land. De natuursteen wordt gewonnen in groeves over heel de wereld.

In de groeves wordt de natuursteen gewonnen als blok natuursteen. De blokken worden vervolgens verzaagd tot platen natuursteen geschikt voor de natuursteenbedrijven.

Sommige natuursteen soorten zijn opgebouwd uit laagjes zoals leisteen. Deze worden dan niet in blokken gewonnen maar in plakken steen.

De natuursteen is al miljoenen jaren oud en uniek van uitstraling. Dat is het mooie aan natuursteen. Er is niemand in de hele wereld met hetzelfde stuk natuursteen. Er zijn altijd verschillen in kleuren en patronen. De steen is gevormd door gestold gesteente zoals magma en lava, of uit versteend sediment zoals zand, kalk en klei.

natuursteen eindhoven

Vakmanschap en goede materialen zoals natuursteen horen daar vanzelfsprekend bij. Ook voor Kluijtmans Natuursteen Eindhoven. Vakmanschap en goed materiaal gebruik gaan hier hand in hand.

Graniet voorbeelden

Graniet is hard en duurzaam!

De rede dat graniet zo hard en duurzaam is komt omdat het een stollingsgesteente is. Het wordt gevormd doordat vloeibaar gesteente zoals lava afkoelt en hard wordt. Hierna is het keihard en zeer goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Graniet is hierdoor de meest gebruikte natuursteensoort voor het vervaardigen van grafstenen.

Graniet komt overal ter wereld voor, er zijn dus vele soorten en kleuren. De structuur is gelijkmatig en gespikkeld. De spikkels ook wel kristallen zorgen voor de kleur van de steen. De spikkeling zorgt er ook voor dat je geen rekening hoeft te houden met een patroon.

Wat ook een voordeel is van graniet is dat het op vele manieren bewerkt kan worden. Hierdoor komen er nog meer verschillen in kleur en intensiteit.

Kluijtmans Natuursteen te Eindhoven kan zeer goed omgaan met vrijwel alle soorten graniet.

Kalksteen hetzelfde als Marmer?

Marmer is de meest bekende natuursteen van alle soorten. Kalksteen en marmer lijken veel op elkaar maar is het hetzelfde? Veel mensen denken van wel maar het is niet waar. Marmer wordt wel gevormd uit kalksteen dus vandaar dat mensen dat denken. Marmer valt echter onder de metamorfe gesteenten en kalsteen onder de afzettingsgesteenten. De metamorfe gesteenten worden als het ware opnieuw bewerkt door de natuur in de aardkorst.

Marmer en kalksteen hebben veel overeenkomsten zo lijken ze qua kleur en structuur behoorlijk op elkaar. Ze hebben beide mooie kleurschakeringen en aders. Er zijn in de wereld vele gebouwen/kerken van marmer en kalksteen gemaakt.

Veel van de kalksteen soorten die wij in Nederland gebruiken komen uit België. Deze kalksteen is opgebouwd uit bijna zuivere kalk met verontreiniging van koolstof. De hoeveelheid verontreiniging erin zorgt voor de donkere kleur in kalksteen.

Zowel kalksteen als marmer zijn gevoelig voor zuren. Marmer heeft een kristallijne structuur verkregen door de metamorfose en is veel vorstbestendiger dan kalksteen. Kalksteen is daarentegen in meer kleuren verkrijgbaar dan marmer. Daarnaast kan kalksteen fossiele resten bevatten van planten of dieren. Dit zorgt voor unieke resultaten als het goed bewerkt is.

kalksteen groeve
lijsteen eindhoven

De gelaagde natuursteensoorten leisteen en kwartsiet

Leisteen en kwartsiet worden in plakken (ook wel schollen genoemd) gewonnen in de groeves. Een plak wordt een aantal keren gespleten tot de goede dikte is bereikt. Wanneer dat het geval is noemen ze de plak natuursteen een flagstone. Deze flagstones worden vervolgens weer verzaagd in rechthoekige of vierkante tegels.

Kwartsiet en leisteen zijn gevormd met een basis van zand en klei, dit zie je terug in de kleur. Kwartsiet is een metamorfose gesteente door de metamorfose van zandsteen. Leisteen is een afzettingsgesteente. Beide steensoorten zijn zeer geschikt voor vloeren. Dat komt omdat ze van nature stroef zijn. Het voelt ook heerlijk koel aan je voeten als je er op loopt.

De verschillen tussen leisteen en kwartsiet zijn dat kwartsiet een stuk slijtvaster is. Doordat kwartsiet een metamorfosegesteente is uit zandsteen is het een stuk sterker dan leisteen.

Leisteen komt uit klei voor en dat is zacht en daarom gevoeliger voor slijtage. De slijtage aan leisteen wordt overigens meestal niet als storend ervaren door de opbouw van lagen.