Grafstenen Eindhoven, Strijp, Woensel, Gestel, Tongerle en Stratum

Van oudsher werd in Eindhoven de gedenksteen bij het familiebedrijf Kluijtmans gekocht. Al sinds 1900 kunt u daar terecht voor staande monumenten, liggende monumenten, ruwe monumenten en combinatie monumenten Deze grafmonumenten maken we zelf in onze eigen werkplaats uit kwalitatief hoogwaardig natuursteen. .

Elke parochie heeft zijn eigen begraafplaats, zoals de begraafplaats:

RK Begraafplaats Trudo

De begraafplaats Trudo bevindt zich achter de kerk, waar aan beide zijden van een monumentale toegangslaan met beuken bomen de graven in rijen te vinden zijn.  Aan het eind van de laan is een heuvel opgericht waarop een kruis staat. Rondom deze heuvel zijn de priestergraven geplaatst. Die bij een katholieke begraafplaats altijd op een centrale plaats worden ingericht.

RK Begraafplaats St Martinus ’t Hofke

St Martinus is de begraafplaats die bij de gelijknamig kerk hoort. De kerk zelf doet denken aan de Notre Dame in Parijs vanwege zijn twee massieve torens. Martinus is de heilige die de helft van zijn mantel weggaf aan een arme die later Christus zelf bleek te zijn. De begraafplaats is in beheer bij de parochie Sint Joris waar de St Martinus onder valt. De oude begraafplaats van de St Martinus kenmerkt zich door een groot grasveld waarop de monumenten veelal van hardsteen zijn geplaatst. Door de ouderdom van de begraafplaats ver terug tot in de 19e eeuw staan er prachtige monumentale bomen die een fraai aanzien geven.

RK Begraafplaats St Theresia

De begraafplaats St Theresia heeft een monumentale Calvarieberg en is gelegen naast en achter de gelijknamige kerk. De gedenkstenen op de begraafplaats staan rij aan rij langs smalle paden die van grind zijn voorzien. De grafzerken kennen allemaal een staan een liggend deel. St Theresia is heilig verklaard in 1925 en ze is tot kerkleraar uitgeroepen als voorbeeld over hoe je met je geloof om kan gaan. Een uitspraak van haar is: “Ik wil het rozen (zegeningen) laten regenen.”

RK begraafplaats Calixtus Tongerle

In 1918 is de begraafplaats aangelegd voor wat toen de St Antoniusparochie was. Thans is het de begraafplaats voor alle parochies in Tongerle en is het sterk vergroot. De ingang dateert van 1959 en laat aan de ene zijde knielende figuren zien met opgeheven armen en aan de andere kant treurende figuren. Wie Calixtus was als heilige is lastig te achterhalen. Wel  moet het ergens in de 3e eeuw na Christus zijn dat er sprake was van een paus Calixtus. Hij introduceerde het gegeven dat de mogelijkheid bestaat dat alle zonden vergeven kunnen worden.

RK Begraafplaats St Lambertus Gestel

Begraafplaats St Lambertus ligt bij de Lambertuskerk. In 1972 werd besloten dat de kerk uit de eredienst gehaald en gesloopt zou moeten worden. Parochianen protesteerden hevig en hielden de kerk twee maanden bezet. Wat voorkwam dat het gebeurde. Nu is het rijksmonument. Naast de kerk omvat het complex de begraafplaats een klooster en jongens en meisjes patronaat. Die nu allen op de begraafplaats na andere functies hebben gekregen. De begraafplaats wordt beheerd door de Stichting Sint Lambertus

RK Begraafplaats St Catharina

Het St Catharina kerkhof draagt de sporen van het rijke katholieke verleden en ook van het Eindhovense oorlogsverleden. Het is zowel rijks- als gemeentemonument. Na 1987 is het geen parochieel kerkhof meer, waardoor het opengesteld is voor iedereen die er zich wil laten begraven. Het onderhoud wordt grotendeels door vrijwilligers gedaan. Het grafmonument wordt door de rechthebbenden onderhouden.

Het huidige Catharina kerkhof is het derde kerkhof met die naam. Het eerste ontstond in 1648 als oorspronkelijk protestants kerkhof. Katholieken werden er ook begraven om de kosten te kunnen dekken. Voor het luiden van de klok vroeg men geld 2 gulden voor groot gelui en 0,60 voor klein gelui. De Catharina kende een algemeen deel voor niet kerkelijke uitvaarten, dat was in gebruik tot 1922 tot de Gemeentelijk begraafplaats in Woensel in gebruik genomen is. De zuster van het R.K. Binnen ziekenhuis hadden ook een eigen kerkhofje dat tot in de 70tiger jaren gebruikt is

RK Begraafplaats St Joris Stratum

De St Joris begraafplaats ligt aan de Sint Jorislaan in Eindhoven. De Oorlogsgraven Stichting maakt melding van slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog die er begraven zijn. Er is ook een monument opgericht om ze te herdenken. Op de begraafplaats zijn een aantal bijzondere grafmonumenten te zien waaronder een van een liggend figuur uit marmer de graftombe van Lousise de Block. Daarnaast zijn er veel monumentale graven uit de 19e eeuw te bewonderen veelal gemaakt van hardsteen

Algemene Begraafplaats Woensel Oude toren

De begraafplaats ligt aan de Oude torenstraat bij de Baffinlaan, letterlijk bij de Oude toren van de Ode St Petrus kerk. Een deel van de begraafplaats is in gebruik als militaire begraafplaats van het Gemene best. 686 doden liggen er begraven. Het merendeel bemanningen van vliegtuigen van de Royal Air force die bij Eindhoven of in de buur omlaag geschoten zijn. Met het Cross if Sacrifice worden ze herdacht

RK Begraafplaats St Severinus

Maakt onderdeel uit van de parochie St Joris

Overige begraafplaatsen 

  • RK Begraafplaats St Jozef Tivoli
  • RK Begraafplaats St Antonius
  • Algemene Begraafplaats Roostenhof,
  • Algemene Begraafplaats Woensel,
  • Algemene Begraafplaats Stratum

Meer over Eindhoven

De stad Eindhoven heeft ruim 220.000 inwoners en is in grootte de vijfde stad van het land. De metropool Eindhoven waartoe ook Veldhoven, Best, Nuenen, Geldrop en Mierlo gerekend wordt telt bijna 420.000 inwoners. De stad Eindhoven kreeg in 1232 stadsrechten en is in feite een verzameling van kerkdorpen. Na 1920 nam het de dorpen Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum op. Dat is ook gelijk een verklaring voor het grote aantal begraafplaatsen dat Eindhoven rijk is. Natuurlijk is Eindhoven bekend als hoofdvestiging van de multinational Philips en is het bekend van Daf. In de Wereldoorlog II speelde het een belangrijke rol in de Operatie Market Garden en werd het bevrijd door de Amerikanen en de overige geallieerden.