Grafstenen Oirschot

Ook in Oirschot levert Kluijtmans grafstenen. Vanuit de Kanaaldijk Noord in Eindhoven gebeurt dat al vanaf 1963. De vierde generatie Kluijtmans Harry en Jet Kluijtmans broer en zus hebben sinds enige tijd het roer overgenomen van de broers Harry en Jack.

In Oirschot zijn drie begraafplaatsen net als in de gemeente Best

Oirschot Rooms-katholieke Begraafplaats Kapel pad Oirschot.

Eind 19e eeuw is de begraafplaats aangelegd met een prachtige Calvariegroep met kruis. Midden op de begraafplaats staat deze met  in het midden en Maria en Johannes links en rechts van het kruis. Deze groep dateert uit 1880. 8 grafmonumenten staan sinds 2001 officieel op de Rijksmonumentenlijst en worden onder leiding van het Parochie bestuur gerestaureerd. Er is ook een baarhuisje in neogotische stijl te zien. Waarop  een natuursteenplaat met inscriptie geplaatst is met de tekst: Uit Gods hand in Gods hand. Tevens zijn er drie monumentale linde bomen te vinden achter dat baarhuisje met een stamomvang van meer dan 2 meter. De begraafplaats heeft een urnenbewaarruimte, urnengraven en kent de mogelijkheid van kindergraven. Als staande steen mag er een steen van 100 cm bij 90 cm bij 10 dik geplaatst worden. Voor liggende stenen gelden de maten 2 meter bij 90 cm bij 35 cm dik. Urnengraven zijn van stenen van 40 bij 40 cm voorzien. Graven worden in eerste instantie voor 20 jaar uitgegeven met de mogelijkheid van verlenging.

Oirschot Joodse begraafplaats De Kemmer.

De Joodse begraafplaats ligt aan De Kemmer en dateert ui het begin van de 19e eeuw. De oudste steen dateert uit 1845. Midden 18e eeuw kwamen de eerste Joden naar Oirschot. De Joodse gemeente is in 1912 bij die van Eindhoven gevoegd. Er hebben nooit meer dan 30 joden in Oirschot gewoond

Oirschot Protestantse Begraafplaats aan het Slingerbos te Oirschot.

De Protestante Gemeente te Best Oirschot en de Beerzen heeft een eigen begraafplaats in Oirschot aan het Slingerbos. Een klein natuurlijk kerkhof net buiten de kern van Oirschot. Vroeger voordat in 1923 het Wilhelmina kanaal gegraven werd, lag de begraafplaats op loopafstand van het Boterkerkje.

Meer over Oirschot

Oirschot is een van de schilderachtigste plaatsen in de streek de Kempen. Rijk aan monumenten en rijk aan omliggend natuurschoon. Oisterhout had in 2013 10.509 inwoners. De heren van Oisterwijk verbleven in Oisterwijk of op Kasteel ten Bergh te Spoordonk. De naam Oirschot komt van een hoger gelegen stuk land in moerassig gebied wat een schoot genoemd werd. Oir is terug te voeren op oer oftewel ijzererts. Heilige Odulfus te Oirschot was er pastor in 805 na Christus. De Hertog van Brabant kreeg er definitief invloed in 1232.