Grafstenen Valkenswaard Dommelen, Borkel en Schaft

Grafstenen in Valkenswaard worden bij Kluijtmans nu al weer door de 4e generatie steenhouwers gemaakt en geleverd. Wij zijn Harry en Jet Kluijtmans broer en zus. Wij hebben het bedrijf recentelijk overgenomen van de beide broers Harry en Jack. Door ons ruim honderd jarig bestaan zijn we bij de firma Kluijtmans van huis uit vertrouwd met gedenkstenen en alles wat daarbij komt kijken.

Begraafplaatsen in Valkenswaard

Algemene begraafplaats Eikenhof Sil 17 Valkenswaard

In 1967 wil de gemeente haar begraafplaatsen opnieuw in richten Eikenhof ligt ingeklemd tussen allerlei stadsuitbreidingen. De gemeentelijke stedenbouwkundige kiest voor een aantal gunstig verspreid liggende kleinere begraafplaatsen. In plaats van een hele grote ver buiten de stad. daarmee is Eikenhof behouden gebleven als begraafplaats. Zodat men in de eigen omgeving de overledenen kan eren. Op de begraafplaats in Valkenswaard zijn oorlogsgraven te vinden.

 

Brits oorlogskerkhof Luikerweg Valkenswaard

Valkenswaard was de eerste plaats in Nederland die door oprukkende Britse troepen bevrijd werd. Er is hevig gevochten in de bossen rond Valkenswaard tijdens de actie die de naam Market garden heeft gekregen. De 220 van de 222 graven op dit ereveld zijn van het Britse leger en 2 zijn er van de Royal Airforce.  Op 4 mei en op 17 september vinden er herdenkingen plaats. Valkenswaard was op 17 september 1944 bevrijd, toen moest men boven de rivieren nog door de Hongerwinter heen om pas op 4 mei 1945 bevrijd te zijn. Ontworpen door de meest vooraanstaande architecten van die tijd wordt de begraafplaats beheerd door de Britse Commonwealth War Graves Commission, zoals ze dat over de hele wereld doen.

Rooms Katholieke Begraafplaats de Oude begraafplaats Kerkhofstraat Valkenswaard

Al in 1500 stond er een kerk op de plaats van wat in Valkenswaard de oude begraafplaats genoemd wordt. We schrijven 1900 en er is ook een protestantse begraafplaats bijgekomen. Vele prominente Valkenswaarders zijn begraven op de Oude begraafplaats zoals: Karel Mollen de laatste Valkenier, veel families uit de sigarenindustrie en Rinus Michels de voetbalcoach. Het oudste grafmonument dateert uit 1847 dat is van de Engelsman Richard Hammond. In 1932 kreeg de begraafplaats naar een ontwerp van de architect Antoon Bogers een Calvarieberg. Nadat de begraafplaats eerst alleen nog maar open stond voor bijzettingen er zelfs plannen waren voor totale ontruiming, kan er sinds 2012 weer begraven worden. Zoals zoveel begraafplaatsen heeft de Oude Begraafplaats in Valkenswaard een aantal zeer monumentale bomen die bijdragen aan de sfeer op de ze gedenkplek. De begraafplaats staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Rooms Katholieke Begraafplaats Sint Servatius in Borkel en Schaft

De dorpen Borkel en Schaft kregen een nieuwe kerk en begraafplaats in 1845. Rond 1877 kreeg de kerk een fraai hekwerk aan de straatzijde en werd er aan de zijkant bij de dorpsstraat een muur opgetrokken. Daarmee werd het kerkhof afgescheiden van de straat die er tot dan toe het zicht op had. Jaren later nadat de pastorie bij de kerk is getrokken werd de voortuin van die pastorie ook gebruikt als uitbreiding van ht kerkhof. Later volgde er weer een uitbreiding die vanaf 1995 in gebruik is.

 

Rooms Katholiek Begraafplaats Sint Martinus Dommelen

Aan de huidige Kerkakkerstraat bevond zich al sinds de middeleeuwen een kerk. De kerk lag eenzaam in de akkers zoals toen gebruikelijk was. Aan de Bergstaat werd in 1882 een nieuwe kerk gebouwd dit keer met een begraafplaats eromheen. Deze kerk werd gewijd aan de heilige Martinus die zijn halve mantel weg schonk aan een bedelaar dat later Christus bleek te zijn die hem op de proef stelde. De pastoor liet ook een prachtige tuin aanleggen met vijvers en een gracht waarin vis gehouden werd. Dat zorgde ervoor dat er nu monumentale bomen staan, waar de huidige begraafplaats zijn idyllisch uiterlijk aan te danken heeft.

Overige begraafplaatsen

  • Oude kerkhof Heeze
  • Rooms-katholieke begraafplaats Heeze
  • Rooms-katholieke begraafplaats Leende
  • Nederlands hervormde begraafplaats Hoogeloon
  • Begraafplaats Achelse Kluis
  • Nederlands Hervormde begraafplaats Bergeijk aan de Bucht

Meer over Valkenswaard

De Kempense gemeente Valkenswaard heeft iets meer dan 30.000 inwoners. De huidige gemeente Valkenswaard is een samenvoeging van de gemeenten Valkenswaard, Dommelen, Borkel en Schaft. Jarenlang was het het centrum van de sigaren industrie met bekende merken als Willem II en Hofnar. Valkenswaard is een forenzen plaats voor inwoners die in België of Eindhoven werken. Valkenswaard komt van verken wat varken betekent. Later is dat veranderd in valken. Ook waren er in de regio valkeniers actief. Valkenswaard lag op de trekroute van de slechtvalk die gevangen en ingezet werd, voor jachtdoeleinden De belangrijkste varkensmarkt in de regio werd in Valkenswaard gehouden dat verklaart de naam. In de Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog speelde Valkenswaard een belangrijke rol.